31 Aralık 2007 Pazartesi

''Ah ah! Bir bilgisayarım Olsaydı'' diyenler;

İşlemci
Eğer yeni bir dizüstü alınıyorsa kesinlikle Intel Centrino yada AMD Turion nesili işlemciler düşünülmelidir. Özellikle hala piyasada dolaşan dizüstü için tasarlanmış olmayan (masaüstü için tasarlanmış olan) Pentium 4 işlemcilerinden uzak durulmalıdır. Çünkü Centrino ile ortaya çıkan yeni dizüstü işlemcileri hem performans, hem pil ömrü, hem de gürültü açısından Pentium 4 işlemcilere göre çok üstünlerdir. Pentium 4 işlemcili dizüstleri ise bütün bu üç açıdan daha az başarıma sahiplerdir, ayrıca çoğu durumda fiyat dahil başka hiçbir artıları da yoktur.

Ekran
Dizüstülerin belirleyici bir özelliği de ekran boyutlarıdır. Hem taşınabilirlik hem de fiyat olarak oldukça belirleyici etkenlerdir. Genel olarak ekran çözünürlükleri 1280x800 ile 1024x768 değerlerinden birisidir. Ekranın kalitesi açısından bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Ekran boyutu: 12"
12" ekranlı dizüstleri özellikle sürekli hareket halinde olan ve daha büyük bir ekrana ihtiyacı olmayanlar için idealdir. Her ne kadar güncel modeller oldukça üst fiyat seviyelerinden başlasalar da, giriş bölümünde bahsedildiği gibi ikinci el Pentium III seviyesi dizüstleri uygun fiyata bulunabilmektedir.

Ekran boyutu:15"
Güncel dizüstlerinde en genel olarak 15" ekranlar bulunur. Eğer biraz daha para harcayıp, film seyretmek isteyenler olursa, geniş ekranlı 15" ekranları tercih edebilirler.

Ekran boyutu: 17"
İsrafa kaçmak isteyen kişiler için 17" dizüstü bilgisayarları da piyasada bulunabiliyor.

Ekran kartı / yongası
Ekran kartları her geçen gün yeni çıkan ürünlerle daha çok karışıyor. Hem dizüstleri hem de masaüstleri için bu durum geçerlidir.

Genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Ekran kartı / ekran yongası (İng: chip):
Bazı dizüstlerinin, masaüstlerinde olduğu gibi ayrı bir ekran kartları vardır, ancak birçok dizüstü sistemlerde ise ekran kartı yerine, anakartın üzerinde gelen ve ekran kartının işlerini yerine getiren bir ekran yongası vardır. Ekran yongası olan sistemlerde, "ekran hafızası", "sistem hafızası"ndan kullanılır. Yani eğer 512MB sistem hafızası var ise ve ekran yongası da 64MB kullanmak üzere ayarlandıysa, sisteme 512 - 64 = 448MB sistem hafıza kalır. Tabiki ekran kartına sahip sistemler eş değer ekran yongasına sahip sistemlerden daha yüksek başarıma sahiptirler. Çünkü bu durum sadece sistem hafızasının miktarının azalmasına değil, aynı zamanda ekran yongasının sistem hafızasını meşgul etmesiyle, ekran kartı olan sistemlerde mevcut olmayan, genel bir fazladan yüke yol açar.Ekran hafızası miktarı: Ne kadar çoksa o kadar iyidir. Ancak unutulmaması gereken nokta, daha yeni ve üstün başarıma sahip bir ekran kartı, daha eski fakat daha fazla hafızası olan bir ekran kartınından daha iyi toplam başarıma sahip olabilir.Bu noktadan sonrasında da olasılıkları belirleyip Internet'te, Google aracılığı ile, karşılaştırmalara göz atmak olacaktır. Genelde bu konuda üç marka yarışmaktadır, Intel, Ati ve Nvidia. Her modelin sayısız markası olduğu için, bire bir kaşılaştırmaları yapmak, bu en iyisidir demek mümkün değildir. Temelde her zamanki gibi yardımcı olacak nokta, sistemin kullanılış sebebidir. Eğer sistem ofis kullanımı, günlük masaüstü kullanımı için alınıyorsa, piyasadaki bütün ekran kartları/yongaları işinizi görecektir. Ancak arada sırada oyun da oynanacaksa yada başka grafik tabanlı işlemler yapılacaksa, o zaman araştırmanın derinleştirilmesi, ayrılan bütçe ile en iyi hangi kart alınır sorusunu cevaplamak için, özel karşılaştırılmaların araştırılması lazımdır.

Diğer parçalarRAM:
Sistem hafızası (RAM) her zaman için ne kadar fazla ise o kadar iyidir. Güncel bir bilgisayar edinirken en az 512MB olması uygun olacaktır.

Sabit Disk:
Tamamen ihtiyaca, planlanan kullanıma göre seçilmelidir. Güncel bilgisayarlarda 40GB'dan az olmamalıdır.CD-ROM, Combo, DVD±RW Sürücüler: Alt seviye fiyatlarda (kdv dahil 1000 dolar) bile yeni çıkan dizüstü sistemler DVD yazıcı (DVD yazıcılar CD de yazarlar) ile geliyorlar. "Combo" ismiyle gelen DVD okuyucu, CD yazıcılar bile eski kaldılar.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa